Koloweb-cykloturistika
:: Miřejovice
:: Sloup v Čechách
:: Úštěk
:: Letiště Ruzyně
:: Stříbrná Skalice
:: Lužické hory
:: Lázně Toušeň
:: Přerov n./L.
:: Benátky n./J.
:: Poděbrady
:: Poděbrady II.
:: Rakovník
:: Dětenice
:: Kralupy n./Vlt.
:: Lysá n./L.
:: Poděbrady III.
:: Jevany
:: Kutná Hora
:: Libochovice
:: Milešovka
:: Rýchory

:: Konopiště
:: Valečov
:: Šumava
:: Chlumec n./C.
:: Jizerské hory
:: Západní Šumava
 
:: Jižní Čechy
:: Telč-Slavonice-Bítov
:: Podorlicko
:: Železné hory
:: Králíky
:: Vysoké Mýto


Koloweb-kniha návštěv


FOTOSOUTĚŽ

 
 
"Čáry éry"  
více zde...
 
Plánujete cyklovýlet?
Zjistěte si, v kolik
hodin zapadá Slunce.


Cyklorozcestník - odkazy, cestopisy, Alpy, seznamka, inzeráty a další

www.cykloserver.cz

Cyklistika Krnov


Ikona pro Váš web:
Koloweb ikona
HTML kód:

Poslední aktualizace:
27.4.2013

kontakt



Domácí jogurt

Všechno to začalo, když mi moje kamarádka dala ochutnat jogurt s japonskou jogurtovou kulturou, který dostala přímo od své kamarádky Japonky. Jeho domácí příprava se mi zdála tak jednoduchá, že jsem se rozhodla do toho jít. Odnesla jsem si z návštěvy domů ve skleničce tzv. startér pro jogurt, doma jsem ho smíchala s mlékem a do rána jsem měla v PETce od mléka skvělý japonský jogurt s nádechem kefíru. Konzistence byla trochu jiná než jsme u prodávaných jogurtů zvyklí, ale jeho chuť byla fascinující. Jakmile bylo vše odzkoušeno, nabídla jsem jogurt mým rodičům a známým. Tento jogurt si ale oblíbila většinou jen starší generace, která ho dokázala ocenit jako lahůdku, která již nepotřebuje dochucovat extra velkými kousky ovoce. U dětí moc velký úspěch nesklidil, nemyslím, že by vadilo, že to není kuličkáč - děti už jsou velké, ale ta chuť jim nesedla - možná to byla i pubertální nedůvěra k veškerým mým pokusům.

Tak jsem se rozhodla vyrábět klasický jogurt, jehož základ tvoří jogurt běžně dostupný v obchodě. Vyzkoušela jsem 3 typy bílého jogurtu, které obsahovaly čistě jen mléko a jogurtové kultury bez dalších přísad a zahušťovadel, a to Hollandia, Danone a Choceňský smetanový. Nakonec nám chuťově nejvíc vyhovoval jogurt Hollandia.

Výrobní postup:

  • polotučné nebo plnotučné čerstvé mlého (trvanlivé v krabici nelze použít)
  • bílý jogurt = startér

    jogurt V IKEA
    jsem si koupila
    novou sklenici
    o objemu 1,1 l
    pro výrobu jogurtu
    z 1 l mléka

    Připravíte si čistou (nejlépe vypařenou) běžně dostupnou zavírací sklenici o objemu 0,7 l, ve které smícháte něco přes 0,5 l mléka s jogurtovým startérem (asi 3 pol. lžíce jogurtu). Dobře to promícháte, aby se jogurt v mléce rozplynul. Čím je mléko teplejší, tím probíhá jogurtování rychleji, takže doporučuji mléko ohřát na teplotu až 45°C - opatrně, vyšší teplota by mohla kvasinky zahubit! Sklenici uzavřete a necháte stát v teple až 10 hodin. V zimě dávám jogurt na topení a mimo topnou sezónu nahřátou směs strčím pod peřinu s termolahví. Pro hladký průběh výroby jogurtu je nejlepší, aby teplota byla stálá; během procesu jogurtování není vhodné sklenicí manipulovat a rušit tak kvasinky v jejich činnosti. Hotový jogurt by měl být hladký a lesklý, pokud je ale jogurt jako sražené mléko - krupičkovitý, dejte kvasinkám ještě čas. Pokud ani teplo, ani čas nepomůžou, stala se někde chybka. Rozhodně po prvním neúspěchu domácí výrobu jogurtu nevzdávejte. Jakmile máte pocit, že jogurt správně zhoustl, dejte ho vychladit do lednice. Uzavřený jogurt vydrží v ledničce určitě 10 dní i více. Než jogurt sníte, nezapomeňte si odebrat startér pro novou dávku jogurtu, nejlépe použít vždy z nově načatého jogurtu.

    Tip: Pokud se vám hotový již vychlazený jogurt zdá přece jen moc řídký, můžete nahoru do sklenice vsunout špunt ze suché vyvařené utěrky, která částečně syrovátku odsaje. Někdo do jogurtu už při výrobě přidává sušené mléko, které jogurt také zahustí. Záleží už jen na Vás, jaké přísady použijete.


    Jogurtový nápoj

    Novinkou je teď u nás doma jogurtový nápoj. V obchodě ho pořídíte tak těsně pod 20,- Kč, ale pokud je vás víc, je rozhodně levnější dělat si doma vlastní. Zatím jsem nezkoušela čerstvé ovoce, ale dobře lze použít 100% džus s dužinou - jahodový, ananasový a popř. další dle chuti. Jednoduše přiměřené množství smíchám s jogurtem, třeba půl na půl a protřepu. Takto se dá skvěle využít řídký jogurt.


    Čerstvý jogurtový sýr

    Pokud někdy nestíháme jogurt sníst, vyrábím z něj čerstvý sýr typu Lučina (s trochou fantazie typu Buko).

    Příprava je opět jednoduchá:
    Zbylý jogurt (minimálně tak 0,5 l) přiměřeně osolím. Vyvařenou suchou utěrku si vytvaruji do hlubší misky a naliju do ní osolený jogurt. Utěrku svážu provázkem nebo silnější gumičkou a raneček s jogurtem zavěsím v kuchyni nad dřezem nebo nad nádobou, do které bude odkapávat syrovátka. Odkape jí docela dost, až se budete divit, a je třeba nechat tomu čas několik hodin. Když se objem ranečku zmenší a intenzita odkapávání syrovátky se sníží, můžete do procesu zasáhnout a opatrně, aby se utěrka neprotrhla, vyždímat ještě trochu tekutiny z ranečku. Můžete použít i papírovou utěrku, kterou obalíte raneček a stisknete, aby se odsála další tekutina. Záleží jen na vás, jak bude sýr hustý. Jen při solení počítejte s tím, že jogurt zmenší objem, abyste nepřesolili. Čím více jste sýr vysušili, tím lépe půjde z utěrky vyklopit. V tu chvíli je vše hotovo. Sýr uchovejte v lednici. Pochutnávat si na něm můžete celý týden.

    sýr 1       sýr 2       sýr 3


    Přeji vám, aby se jogurt i sýr vydařil. Budete-li mít nějaké otázky, napište mi.


    Na Internetu jsem našla tyto zajímavé stránky o jogurtu, určitě stojí za to si je prohlédnout:

    Jak si doma vyrobit sýry...
    Bulharský jogurt



  •  
    Zenová zahrada
      Základní sestava pro tvorbu vlastní mini zenové zahrádky  
    E-SHOP Zenová zahrada

     





    © 2005 - 2015 Koloweb :: Cykloturistika - Cyklo tipy a další zajímavosti


    domů | o mně | fotogalerie | kontakt