Koloweb-cykloturistika
:: Miřejovice
:: Sloup v Čechách
:: Úštěk
:: Letiště Ruzyně
:: Stříbrná Skalice
:: Lužické hory
:: Lázně Toušeň
:: Přerov n./L.
:: Benátky n./J.
:: Poděbrady
:: Poděbrady II.
:: Rakovník
:: Dětenice
:: Kralupy n./Vlt.
:: Lysá n./L.
:: Poděbrady III.
:: Jevany
:: Kutná Hora
:: Libochovice
:: Milešovka
:: Rýchory

:: Konopiště
:: Valečov
:: Šumava
:: Chlumec n./C.
:: Jizerské hory
:: Západní Šumava
 
:: Jižní Čechy
:: Telč-Slavonice-Bítov
:: Podorlicko
:: Železné hory
:: Králíky
:: Vysoké Mýto


Koloweb-kniha návštěv


FOTOSOUTĚŽ

 
 
"Čáry éry"  
více zde...
 
Plánujete cyklovýlet?
Zjistěte si, v kolik
hodin zapadá Slunce.


Cyklorozcestník - odkazy, cestopisy, Alpy, seznamka, inzeráty a další

www.cykloserver.cz

Cyklistika Krnov


Ikona pro Váš web:
Koloweb ikona
HTML kód:

Poslední aktualizace:
27.4.2013

kontakt



Šípková marmeláda
za studena

vytvořeno 23.11.2006 / doplněno 21.11.2010

Šípky jsou vyhlášené svým obsahem vitaminu C a tak by díky své snadné dostupnosti měly být častou součástí naší stravy. Většinou se ale používají jen do čajových ovocných směsí. Další produkty nejsou tak obvyklé. Např. výroba šípkové marmelády v domácích podmínkách není snadnou záležitostí, to kvůli náročnosti při zpracování šípků, resp. zbavování se jejich vnitřní části - peciček obalených štípavými vlákny. natrhané šípky

Já jsem zcela náhodou přišla na jinou metodu získávání dužniny. Jednou jsem ochutnala dužninu již přemrzlého, tedy změklého šípku a hned mě to nadchlo. Našla jsem totiž způsob, jak jednoduše oddělit dužninu od semínek. Stačí vzít rozměklý ale neporušený šípek (zkuste použít ukazováček a palec obou rukou) a otvorem po stopce (pozor, opačně to nejde!) vytlačit mezi prsty sytě červenou hmotu tak šikovně a opatrně, že ve slupce zůstanou už jen semínka s chloupky. Takto vytlačenou hmotu dáte do misky. Po chvíli najdete ten správný grif a půjde to snadno, tak se nevzdávejte.

1.fáze     2.fáze     3.fáze

Nejdůležitější je ale výběr šípků. Šípky musí být přemrzlé, někdy jeden mráz nestačí. Je dobře být v kontaktu s přírodou a během listopadu šípky hlídat a testovat. Záleží i na poloze keře, na závětrné straně mohou být šípky ještě pevné. Ty správné šípky pro náš účel mohou být lehce sklovité, většinou jsou mírně odkloněné od stopky a jdou hladce utrhnout, někdy i sami padají. Šípky nesmějí být příliš vybledlé nebo světle oranžové, jinak poškozené nebo příliš vysušené, při ochutnání nesmí být dužina zkvašená, musí být hustá, červená a lahodná. 4.fáze

Pečlivě natrhané šípky můžete před výrobou opláchnout ve studené vodě, většinou bývají špinavé od zbytků okvětí. Lepší varianta je najít keř s relativně čistými šípky a dužinu vymačkávat přímo v terénu do nějaké zavírací nádoby. Šípky se přepravou více ušpiní a ulepí. Je to jen na Vás a na počasí :-)

Další postup výroby šípkové marmelády za studena je následující:
Do misky přidáme co nejjemnější tmavý cukr nebo med v poměru téměř půl na půl, abychom dužinu konzervovali. Vše dobře promícháme v hustý krém, který můžeme malinko zředit převařenou vodou, aby i do budoucna zůstal vláčný. Pokud přidáváme cukr, je lepší ho předem v trošce této vařící vody rozpustit, aby nám směs nechroupala. Letos jsem měla již potřetí štěstí na ten správný šípkový okamžik a mám na zimu naplněné dvě skleničky šípkové marmelády. Nikdy se mi v lednici nezkazila, nanejvýš trochu zkrystalizoval cukr jako to bývá u medu. čerstvá dužina

hotová marmeláda Možná snad rada na závěr, na jednom šípku si nejprve vyzkoušejte, jestli Vám chuť syrové dužiny vyhovuje. Jak jsem zjistila u svých nejbližších, tato specifická chuť šípku může být pro někoho dost odporná a nechutná. Pro mě z toho plyne výhoda, že co jsem si sama "uvařila", si také sama sním.

A ještě přece jen dodatek - zbytky šípků po výrobě marmelády lze použít k výrobě šípkového sirupu. Přelijte je trochou vařící vody, nechte chvíli louhovat, přeceďte je přes velmi jemné sítko a oslaďte v poměru potřebném pro sirup. Dá se pít studený s vodou nebo přelít horkou vodou na šípkový čaj, což je další velká dobrota. zbytky na sirup

Přeji Vám hodně štěstí při hledání toho pravého šípkového keře, pokud už ne letos, tak snad někdy příště.




 
Zenová zahrada
  Základní sestava pro tvorbu vlastní mini zenové zahrádky  
E-SHOP Zenová zahrada

 



© 2005 - 2015 Koloweb :: Cykloturistika - Cyklo tipy a další zajímavosti


domů | o mně | fotogalerie | kontakt